Lehký salát se sýrovou omáčkou
Nedávno jsem byla na návštěvě u kamarádky, která místo tradičních jednohubek připravila vynikající zeleninový salát. Inspirovala mne natolik, že jsem si hned další týden nakoupila rukolu a polníček a pustila se do tvorby vlastní tajemné kompozice. Výsledný recept vám nyní předkládám
Obtížnost * Doba přípravy 15 min. Tepelná úprava 20 min. Množství 4 porce
Obtížnost | * |
Doba přípravy | 15 min. |
Tepelná úprava | 20 min. |
Množství | 4 porce |
Potřebujeme
Salát:
- polovina hlávky ledového salátu
- 250 g polníčku
- 250 g rukoly
- 4 vejce
Sýrová omáčka:
- 250 ml sladké smetany
- 150 g strouhaného sýra
- směs bylinek typu Itálie
- špetka soli
- 1 lžička másla na jíšku
- 1 lžička hladké mouky na jíšku
Postup
- Listy ledového salátu si natrháme na malé kousky tak, aby se nám dobře jedly (můžeme natrhat také polníček a rukolu). Všechny druhy salátů omyjeme a smícháme dohromady ve větší míse.
- Než si připravíme omáčku, dáme si vařit vejce.
- V malém hrnci si necháme rozpustit máslo a potom ho zasypeme lžičkou mouky. Vařečkou pořádně promícháme, zalijeme smetanou, přidáme špetku soli a za občasného míchání přivedeme k varu.
- Jakmile nám smetana vaří, ztlumíme plamen, přidáme nastrouhaný sýr a bylinky – a neustále omáčku mícháme, dokud se sýr úplně nerozpustí.
- Vařená vejce si rozřízneme napůl, položíme na salát, přelijeme omáčkou a můžeme podávat! Dobrou chuť! 🙂
Na barevné dozdobení salátu můžete použít červenou papriku.