Velikonoční věnec s arašídovým máslem

K velikonocům již tradičně patří různé druhy dobrot ať už masových nebo sladkých, jako je třeba beránek nebo mazanec. Připravili jsme pro vás recept na velikonoční věnec z kynutého těsta s arašídovým máslem. Není to o nic složitější než jiné kynuté pečivo, ale arašídové máslo dodá věnci nezaměnitelnou chuť. Tentokrát nebudeme popisovat, jak si uděláme kynuté těsto – pokud jste jej ještě nedělali, podrobný návod najdete u receptu na vánočku zde.

Velikonoční věnec s arašídovým máslem
Obtížnost ***
Doba přípravy 20 min + kynutí
Tepelná úprava cca 30 min
Množství 1 věnec

Potřebujeme

  • 400g hladké mouky
  • 200ml vlažného mléka
  • 30g droždí
  • 40g cukru krystal nebo krupice
  • 55g rozpuštěného másla nebo Hery
  • 3 žloutky
  • trochu soli

Na náplň

  • 300g arašídového másla
  • 3 bílky
Na posypání mandlové lupínky  

Postup

  • Připravíme si kynuté těsto ze všech surovin mimo náplně (návod zde)
  • Než nám nakyne, vyšleháme si bílky a smícháme jej s arašídovým máslem
  • Z vykynutého těsta si vyválíme, nebo rukou "uplácáme" obdélník
  • Kynuté těsto potřeme arašídovou náplní
  • Těsto po delší straně smotáme do rolády
  • Roládku si rozválíme, aby byla delší a rozkrojíme napůl
  • Dvě rolády zapleteme do copu a zatočíme do tvaru věnce - konce slepíme k sobě
  • Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi
  • Necháme ještě tak půl hodiny vykynout
  • Pečeme při 190°C cca 30 minut (záleží na typu trouby)
  • Že je věnec upečený, poznáme tak, že do něj píchneme špejlí. Když se na ni nic nepřilepí, máme hotovo.
TIP: Pokud chcete mít jistotu, že se vám věnec uprostřed neslepí, můžete doprostřed dát sklenici, nebo hrnek, který vám zaručí, že kruh uprostřed zůstane. Pozor! Sklenice musí být z varného skla.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Google+

Používáme cookies pro zlepšení našich služeb a jsme povinni Vás o tom informovat. Používáním stránek souhlasíte s použitím cookies.. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close