Velikonoční věnec s arašídovým máslem
K Velikonocům již tradičně patří různé druhy dobrot ať už masových nebo sladkých, jako je třeba beránek nebo mazanec. Připravili jsme pro vás recept na velikonoční věnec z kynutého těsta s arašídovým máslem. Není to o nic složitější než jiné kynuté pečivo, ale arašídové máslo dodá věnci nezaměnitelnou chuť. Tentokrát nebudeme popisovat, jak si uděláme kynuté těsto – pokud jste jej ještě nedělali, podrobný návod najdete u receptu na vánočku zde.
Základní informace
Obtížnost | *** |
Doba přípravy | 20 min + kynutí |
Tepelná úprava | cca 30 min |
Množství | 1 věnec |
Potřebujeme
- 400g hladké mouky
- 200ml vlažného mléka
- 30g droždí
- 40g cukru krystal nebo krupice
- 55g rozpuštěného másla nebo Hery
- 3 žloutky
- trochu soli
Na náplň:
- 300g arašídového másla
- 3 bílky
Na posypání mandlové lupínky
Postup
- Připravíme si kynuté těsto ze všech surovin mimo náplně (návod zde)
- Než nám nakyne, vyšleháme si bílky a smícháme jej s arašídovým máslem
- Z vykynutého těsta si vyválíme, nebo rukou „uplácáme“ obdélník
- Kynuté těsto potřeme arašídovou náplní
- Těsto po delší straně smotáme do rolády
- Roládku si rozválíme, aby byla delší a rozkrojíme napůl
- Dvě rolády zapleteme do copu a zatočíme do tvaru věnce – konce slepíme k sobě
- Potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme mandlemi
- Necháme ještě tak půl hodiny vykynout
- Pečeme při 190°C cca 30 minut (záleží na typu trouby)
- Že je věnec upečený, poznáme tak, že do něj píchneme špejlí. Když se na ni nic nepřilepí, máme hotovo.
TIP: Pokud chcete mít jistotu, že se vám věnec uprostřed neslepí, můžete doprostřed dát sklenici, nebo hrnek, který vám zaručí, že kruh uprostřed zůstane. Pozor! Sklenice musí být z varného skla.