Kapr na rozmarýnu

Máte doma rybáře? Tak potom máte vyhráno… no a pokud nemáte (nebo ten váš zrovna nic nechytí), tak na tento recept nemusí být jen kapr, ale hodí se na jakoukoliv rybu, kterou můžete koupit v obchodě. My jsme kapra vybrali, protože sladkovodní ryby do naší kuchyně patří, a to nejenom na Vánoce…

Kapr se řadí mezi velmi kvalitní potravinu a je v něm ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin. Tuky v kapřím mase jsou zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Obsahuje také nemalé množství vitamínů a minerálních látek. O rybách obecně platí, že čím mají vyšší obsah vody, tím mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a s 2 až 9 % tuku se řadí mezi středně tučné ryby.

kapr na houbach s rozmarynem
Obtížnost **
Doba přípravy 20 min
Tepelná úprava 30 min
Množství 4 - 6 porcí (podle velikosti kapra)

Potřebujeme

  • cca 1 kg kapra (nebo jiné, nejlépe sladkovodní ryby)
  • 150g žampionů
  • 2 větvičky rozmarýnu
  • 150g másla
  • 2 dcl mléka
  • česnek
  • sůl, pepř

Postup

  • Kapra vykucháme a stáhneme z kůže (není nutné)
  • Maso nakrájíme na proužky široké asi 3 cm
  • Důkladně nasolíme a opepříme
  • Na pánvi si rozpustíme 3/4 másla a rybu na ní zprudka osmahneme - cca 2 min z každé strany
  • Maso vyskládáme do pekáče
  • Na pánvi rozehřejeme zbytek másla, zprudka osmahneme rozmarýn a přidáme nakrájené žampiony
  • Žampiony s rozmarýnem zalijeme mlékem a chvíli podusíme
  • Mlékem se žampiony zalijeme rybu v pekáči a uzavřené dáme na 30 min do trouby zapéct
  • Mezitím si nachystáme přílohu, nejlépe brambory nebo bramborovou kaši
 

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Google+

Používáme cookies pro zlepšení našich služeb a jsme povinni Vás o tom informovat. Používáním stránek souhlasíte s použitím cookies.. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close