Kapr na rozmarýnu
Máte doma rybáře? Tak potom máte vyhráno… no a pokud nemáte (nebo ten váš zrovna nic nechytí), tak na tento recept nemusí být jen kapr, ale hodí se na jakoukoliv rybu, kterou můžete koupit v obchodě. My jsme kapra vybrali, protože sladkovodní ryby do naší kuchyně patří, a to nejenom na Vánoce…
Kapr se řadí mezi velmi kvalitní potravinu a je v něm ceněný především obsah lehce stravitelných bílkovin. Tuky v kapřím mase jsou zdrojem zdravotně prospěšných polynenasycených mastných kyselin řady n-3, které působí preventivně proti civilizačním chorobám. Obsahuje také nemalé množství vitamínů a minerálních látek. O rybách obecně platí, že čím mají vyšší obsah vody, tím mají nižší obsah tuků. U kapra se obsah vody pohybuje kolem 70 % a s 2 až 9 % tuku se řadí mezi středně tučné ryby.
Základní informace
Obtížnost | ** |
Doba přípravy | 20 min |
Tepelná úprava | 30 min |
Množství | 4 – 6 porcí (podle velikosti kapra) |
Potřebujeme
- cca 1 kg kapra (nebo jiné, nejlépe sladkovodní ryby)
- 150g žampionů
- 2 větvičky rozmarýnu
- 150g másla
- 2 dcl mléka
- česnek
- sůl, pepř
Postup
- Kapra vykucháme a stáhneme z kůže (není nutné)
- Maso nakrájíme na proužky široké asi 3 cm
- Důkladně nasolíme a opepříme
- Na pánvi si rozpustíme 3/4 másla a rybu na ní zprudka osmahneme – cca 2 min z každé strany
- Maso vyskládáme do pekáče
- Na pánvi rozehřejeme zbytek másla, zprudka osmahneme rozmarýn a přidáme nakrájené žampiony
- Žampiony s rozmarýnem zalijeme mlékem a chvíli podusíme
- Mlékem se žampiony zalijeme rybu v pekáči a uzavřené dáme na 30 min do trouby zapéct
- Mezitím si nachystáme přílohu, nejlépe brambory nebo bramborovou kaši