Svatební koláčky

Čeká vás výjimečná událost a rádi byste překvapili něčím tradičním a přesto neodolatelným? Zkuste náš recept na vynikající svatební koláčky! Jsou jemné, vláčné a doslova se rozplývají na jazyku!

domácí svatební koláčky
Obtížnost ***
Doba přípravy těsto včetně kynutí cca 2 hod, výroba koláčků cca 30 min
Tepelná úprava 10 min
Množství cca 80 ks

Potřebujeme

Těsto
  •  300 ml teplého mléka
  •  200 ml oleje
  •  5 žloutků
  •  špetka soli
  •  70 g cukru krystal (14 lžiček)
  •  kůra z 1 citronu
  •  500 g hladké mouky
  •  ½ kostky čerstvých kvasnic (20 g)
  • hladká mouka na pomoučení pracovní plochy
Náplň
  • 500 g měkkého odtučněněného tvarohu
  • 50g cukru moučka
  • rozinky v rumu
  • 2-3 rozšlehané vejce
Posypka
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 50 g měkkého másla/hery
Nakonec
  •  máslo
  •  troška rumu (nebo rumové aroma)

Postup

  • Pro ty, kdo nemají domácí pekárnu: Do mísy si dáme přesátou mouku, do které vyhloubíme důlek. Do důlku nadrobíme kvasnice, zasypeme trochou cukru a zalijeme vlažným mlékem. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mezitím si ve zbylém mléku rozkvedláme žloutky, cukr a citronovou kůru. Po vykynutí kvásku opatrně po obvodu mísy vléváme mléko a nakonec olej. Opatrně vše promícháme a vymícháme těsto až do stavu, kdy se nelepí. Necháme vykynout. Cca po 1/2 hodině kynutí je dobré těsto znovu promíchat.
  • Pro ty, kdo mají domácí pekárnu: Do domácí pekárny dáme asi 250 ml mléka, olej, žloutky, sůl a cukr. Přidáme citronovou kůru a mouku. Do mouky uděláme důlek a do něj dáme rozdrobené kvasnice, které přelijeme zbytkem mléka a zasypeme trochou cukru. Pekárnu zapneme na program: (kynuté) těsto.
  • Když je těsto hotové, moukou si pomoučíme ruce a pracovní plochu. Těsto vytáhneme a lžičkou z něj začneme vykrajovat kousky o velikosti cca 3 x 2 cm. Těsto v rukách vytvarujeme do placiček s průměrem cca 6-7 cm (snažíme se těsto moc „nedlachnit“, aby se nezapařilo).
  • Doprostřed placiček dáme asi 1 lžičku tvarohu a navrch 3-4 rozinky. Koláčky opatrně zabalíme, rychle namočíme do rozšlehaných vajec a vršek vložíme do posypky (ta se nám na vajíčko nalepí). Hotové koláčky položíme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme dozlatova v troubě předehřáté na 180°C.
  • Asi po deseti minutách koláčky vytáhneme a ještě horké rychle namáčíme do směsi z horkého másla a rumu. Ještě je položíme na papírovou kuchyňskou utěrku okapat. A máte hotovo!
Dobrou chuť! :)
TIP: Místo náplně z tvarohu a rozinek můžete použít stejné množství povidel (bez cukru). ☺

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Google+

Používáme cookies pro zlepšení našich služeb a jsme povinni Vás o tom informovat. Používáním stránek souhlasíte s použitím cookies.. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close