Vyberte možnost Stránka

Domácí šunka s česnekem

Jak jsem slíbil, tak plním. V recenzi šunkovaru Tescoma jsem slíbil, že budu postupně přidávat osvědčené recepty na šunku a jiné dobroty. Dnes začneme se základním receptem na kuřecí šunku, kterou jsem si, aby to nebylo tak obyčejné, ozvláštnil přidáním česneku – tedy: Domácí šunka s česnekem.

Domácí šunka o něco rychleji?

Znáte to, člověk začne přesně podle návodu, ale postupem času skončí u různých zlepšováků a zkratek. Jednoho dne, kdy jsem měl velkou chuť na domácí šunku a v ledničce zrovna žádná nebyla, jsem si řekl, že nebudu čekat do druhého dne a zkusím ji uvařit hned… mohl bych teď dát anketu „Jak že to dopadlo“, ale nebudu vás napínat.

Udělal jsem si šunku z kuřecích prsních řízků, jejichž cca 1/4 jsem naškrábal nožem, přidal jsem sůl, med a vodu dle receptu a míchal asi 1/2 hodiny v robotu. Poté jsem vše napěchoval do šunkovaru a dal na 2 hodiny dusit. Po vychladnutí (na balkoně při -2°C) vypadla úžasná domácí šunka, opravdu jsem nepoznal rozdíl mezi tou odleželou a neodleželou… ale možná jsem na ni měl jen velkou chuť ????

Na závěr jen opakuji, že jsem dělal kuřecí šunku, s vepřovou bych to asi neriskl.

Základní informace
Obtížnost **
Doba přípravy 10 min + 30 min vymíchání
Tepelná úprava 120 min
Množství 1 kg

 

Potřebujeme
  • 1 kg kuřecích prsních řízků
  • 22g soli
  • 20g utřeného česneku
  • 1 lžíce medu
  • 1dcl vody
Postup
  • Kuřecí prsa odblaníme a asi jednu čtvrtinu naškrábeme nožem (nebo pomeleme ve strojku)
  • Zbylé maso nakrájíme na kostky
  • Sůl rozpustíme ve vodě
  • Utřeme si česnek
  • Maso dáme do robotu s hnětacím hákem, vlijeme sůl s vodou, med a přidáme česnek
  • Vše mícháme cca 30 min, až se maso spojí vyloučenou bílkovinou
  • Necháme odležet do druhého dne (záleží na naší trpělivosti :-))
  • Hmotou naplníme nádobu šunkovaru, během plnění ji udusáváme, aby nevzniklo mnoho bublinek
  • Šunkovar uzavřeme a dáme do hrnce naplněného vodou. Voda musí dosahovat cca 1-2 cm pod okraj
  • Dusíme 120 min a hlídáme, aby se teplota pohybovala kolem 80°C – to je důležité pro výslednou chuť dušené šunky
  • Po udušení necháme nádobu vychladnout, nejlépe do druhého dne a poté vytáhneme hotovou šunku

Zanechte odpověď