Šunkovar Tescoma – recenze
Nevím, jak vy, ale já prostě maso můžu – na snídani, k obědu, k večeři a když něco zbude i na svačinu… nepohrdnu. Já vím, zdravá výživa to není, ale někde jsem četl, že muži a ženy mají vrozené preference chutí – ženy na sladké, no, a my muži na slané. Ale pozor, vůbec to neznamená, že bych opovrhoval zdravou výživou, ostatně i uznávaní dietologové mluví o tom, že strava musí být vyvážená. A když už jsem u té zdravé výživy – četli jste někdy složení šunek a uzenin? Ano, tušíte správně, kvůli všem těm konzervantům, dusitanovým solím a jiným šmakuládám jsme si pořídili šunkovar. Dobře, uznávám, dostal jsem ho k Vánocům, tedy byl to skvělý nápad mojí manželky, ale už jsem po něm delší dobu pokukoval i já :-).
Ale k věci – máme šunkovar a to značky Tescoma… a co se na něm dá recenzovat?
Použité materiály a kvalita zpracování
Jedním z důvodů, proč jsem si šunkovar nekoupil už dříve je, že jsem znal jen ty hliníkové, které ve mně nevzbuzovaly moc důvěry. Už od mala slyším, že hliník při styku s jídlem není to nejzdravější a já přeci chci zdravou šunku. Já vím, pro vaření šunky v hliníku se používá sáček, ale tak nějak přirozeně mi hliník v kuchyni nesedí.
Šunkovar Tescoma je úplně něco jiného. Je vyroben z tepelně odolného plastu, který mě na první pohled a pohmat přesvědčil, že mu můžu důvěřovat. Je to možná subjektivní dojem, ale je to tak.
Co se týká zpracování, na první „rozebrání“ je velice kvalitní. Vše do sebe pěkně zapadá a vzhledově budí velmi profesionální dojem. Šunkovar má skvělou stabilitu, díky 4 nožičkám ze silikonu. Asi nejdůležitějším prvkem je ocelové péro, které má za úkol vyvinout na suroviny dostatečný tlak, který je důležitý pro „nerozpadavost“ šunky. Péro je dostatečně silné a kuřecí i vepřovou šunku zvládlo napresovat dostatečně.
Po naplnění šunkovaru je nutné suroviny uzavřít – víko se našroubuje na nádobu pomocí závitu. Nebyl jsem si jistý, zda se závit časem neohobluje, ale plast je opravu docela pevný a tvrdý, takže tomu zatím nic nenasvědčuje.
Také jsem se trochu obával vytahování hotové šunky, aby se bez sáčku nepřilepila, ale díky velmi hladkému povrchu plastu se (samozřejmě po vychlazení) šunka krásně vyklopí. Stačí párkrát klepnout a šunka vyjede sama.
Praktičnost
Velikost šunkovaru je ideální pro přípravu asi 1 kg šunky nebo jiné domácí dobroty, ale součástí balení je i redukce na poloviční množství. Nemusíte se tedy bát, že vaši delikatesu nestihnete sníst. Tescoma myslela i na hlídání teploty vody, ve které se šunka dusí, a dodala teploměr s praktickým držákem přímo na šunkovaru.
Shrnutí
Co říci závěrem? Připadám si nyní jako bezvýhradný fanda Tescomy, ale opravdu mě zatím nenapadá, co bych šunkovaru vytknul. Pokud něco při používání najdu, slibuji, že to sem napíšu. Jako výsledek recenze tedy můžu s klidným svědomím šunkovar doporučit, protože to nejlepší jsem si nechal na konec… lidičky, kdo jednou ochutná domácí šunku, už nebude chtít jinou, alespoň u mě to tak bylo. První šunku jsem zkoušel ještě o svátcích a byla opravdu výborná – a bez konzervantů 🙂
No a abyste z toho také něco měli, můžete se těšit na mnou vyzkoušené recepty (nejen na šunku).
Pokud máte také zkušenosti se šunkovarem jakéhokoliv druhu, budu rád, když se o ně podělíte dole v komentářích.