Domácí šunka s česnekem

Jak jsem slíbil, tak plním. V recenzi šunkovaru Tescoma jsem slíbil, že budu postupně přidávat osvědčené recepty na šunku a jiné dobroty. Dnes začneme se základním receptem na kuřecí šunku, kterou jsem si, aby to nebylo tak obyčejné, ozvláštnil přidáním česneku – tedy: Domácí šunka s česnekem.

Domácí šunka o něco rychleji?

Znáte to, člověk začne přesně podle návodu, ale postupem času skončí u různých zlepšováků a zkratek. Jednoho dne, kdy jsem měl velkou chuť na domácí šunku a v ledničce zrovna žádná nebyla, jsem si řekl, že nebudu čekat do druhého dne a zkusím ji uvařit hned… mohl bych teď dát anketu „Jak že to dopadlo“, ale nebudu vás napínat.

Udělal jsem si šunku z kuřecích prsních řízků, jejichž cca 1/4 jsem naškrábal nožem, přidal jsem sůl, med a vodu dle receptu a míchal asi 1/2 hodiny v robotu. Poté jsem vše napěchoval do šunkovaru a dal na 2 hodiny dusit. Po vychladnutí (na balkoně při -2°C) vypadla úžasná domácí šunka, opravdu jsem nepoznal rozdíl mezi tou odleželou a neodleželou… ale možná jsem na ni měl jen velkou chuť 😉

Na závěr jen opakuji, že jsem dělal kuřecí šunku, s vepřovou bych to asi nerisknul.

domácí šunka ze šunkovaru Tescoma
Obtížnost **
Doba přípravy 10 min + 30 min vymíchání
Tepelná úprava 120 min
Množství 1 kg

Potřebujeme

  • 1 kg kuřecích prsních řízků
  • 22g soli
  • 20g utřeného česneku
  • 1 lžíce medu
  • 1dcl vody

Postup

  • Kuřecí prsa odblaníme a asi jednu čtvrtinu naškrábeme nožem (nebo pomeleme ve strojku)
  • Zbylé maso nakrájíme na kostky
  • Sůl rozpustíme ve vodě
  • Utřeme si česnek
  • Maso dáme do robotu s hnětacím hákem, vlijeme sůl s vodou, med a přidáme česnek
  • Vše mícháme cca 30 min, až se maso spojí vyloučenou bílkovinou
  • Necháme odležet do druhého dne (záleží na naší trpělivosti :-))
  • Hmotou naplníme nádobu šunkovaru, během plnění ji udusáváme, aby nevzniklo mnoho bublinek
  • Šunkovar uzavřeme a dáme do hrnce naplněného vodou. Voda musí dosahovat cca 1-2 cm pod okraj
  • Dusíme 120 min a hlídáme, aby se teplota pohybovala kolem 80°C - to je důležité pro výslednou chuť dušené šunky
  • Po udušení necháme nádobu vychladnout, nejlépe do druhého dne a poté vytáhneme hotovou šunku

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Google+

Používáme cookies pro zlepšení našich služeb a jsme povinni Vás o tom informovat. Používáním stránek souhlasíte s použitím cookies.. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close