Vánočka s rozinkami a vlašskými ořechy

Vánočka k Vánocům neodmyslitelně patří, no vlastně možná ani ne jen k Vánocům, prostě patří k české kultuře. Taková vánočka s máslem nebo s marmeládou ke snídani je něco, čím pohrdne jen málokdo. I když si ji dnes můžeme koupit v jakémkoliv supermaketu, té domácí se prostě nevyrovná. Dnes si ji tedy uděláme podle receptu naší babičky, s vlašskými ořechy, které jsou našim končinám přeci jen vlastnější, než většinou používané mandle.

Vánočka s rozinkami a ořechy
Obtížnost ***
Doba přípravy 20 min + kynutí 1,5 hod
Tepelná úprava 20-25 min
Množství 4 porce / cca 16 plátků

Potřebujeme

Těsto

  • 125 ml mléka
  • 1 žloutek
  • 70 g změklého másla
  • kůra z jednoho citronu
  • 1/2 lžičky soli
  • 50 g cukru krupice
  • 250 g polohrubé mouky
  • 1/2 kostky čerstvých kvasnic
  • + hladká mouka na pomoučení pracovní plochy

Ostatní

  • 30 g rozinek
  • 30 g sekaných vlašských ořechů
  • 1 rozšlehané vejce
  • papír na pečení
  • moučkový cukr na posypání

Postup

Těsto můžeme udělat ručně, nebo použít domácí pekárnu, program Těsto.

Příprava těsta ručně

Do mísy si dáme přesátou mouku, do které vyhloubíme důlek. Do důlku nadrobíme kvasnice, zasypeme trochou cukru a zalejeme vlažným mlékem. Přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek. Mezi tím si ve zbylém mléku rozkvedláme žloutky, cukr a citronovou kůru. Po vykynutí kvásku opatrně po obvodu mísy vléváme mléko a nakonec rozpuštěné máslo. Opatrně vše promícháme a vymícháme těsto až do stavu, kdy se nelepí. Necháme vykynout. Cca po polovině času kynutí je dobré těsto znovu promíchat, tentokrát i s ořechy a rozinkami.

Příprava těsta v domácí pekárně

Pokud máte domácí pekárnu je příprava těsta o dost jednodušší. Stačí zachovat správné pořadí vkládání surovin. Nejprve tedy nalejeme mléko (asi 1dcl si necháme na kvásek), dáme změklé máslo, žloutky a zasypeme cukr (opět trochu odděláme na kvásek) a citronovou kůru. Dále nasypeme mouku, do které uděláme důlek a připravíme kvásek stejně jako u ruční přípravy. Zapneme program Těsto a můžeme si odpočinout :-) Jakmile pekárna začne poprvé pískat (před druhým vymícháním), přisypeme do těsta rozinky a ořechy.
  • Když je těsto hotové, moukou si pomoučíme ruce a pracovní plochu. Těsto vytáhneme a rozdělíme na 9 stejných dílů. První čtyři díly vyválíme do válečků a upleteme z nich cop následujícím způsobem:
  1. prameny na jednom konci přilepíme k sobě a roztáhneme je od sebe
  2. dva prostřední prameny překřížíme – pravý přes levý
  3. překřížíme dva levé prameny – levý přes pravý
  4. překřížíme dva pravé prameny – levý přes pravý
  5.   nyní dva prostřední prameny opět překřížíme – pravý přes levý
  6.   celý postup opakujeme a konce pořádně spojíme
  • Hotový cop položíme na plech vyložený pečícím papírem. Doprostřed udělám rukou rýhu, tam potom dáme další cop. Z dalších 3 hadů upleteme klasický cop a položíme jej na první. Zbylé dva válečky zamotáme do sebe a položíme úplně nahoru. Vánočku překryjeme čistou utěrkou a necháme další půl hodinu vykynout.
  • Vykynutou vánočku potřeme vyšlehaným vajíčkem, posypeme ořechy a vložíme do trouby předehřáté na 200°C. Pečeme dozlatova, asi 20 minut.
  • Zda je těsto hotové, zjistíme propíchnutím vánočky špejlí, pokud je špejle suchá - bez nalepeného těsta, je vánočka upečená. Na závěr vánočku posypeme moučkovým cukrem a máme hotovo!
TIP: Do vánočky můžete přidat také kandované ovoce... ☺
Dobrou chuť a veselé vánoce!

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Google+

Používáme cookies pro zlepšení našich služeb a jsme povinni Vás o tom informovat. Používáním stránek souhlasíte s použitím cookies.. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close