Šmoulová zmrzlina aneb éčka a děti I.
Možná to znáte – když si má dítě vybrat mezi přírodní a na hony křiklavou umělou šmoulovou, zaručeně si vybere to druhé. Oči maminky se obrací v sloup a všechny její mateřské instinkty volají po razantní reakci…
Čtete složení potravin na etiketách výrobků? Ano, je pravda, že se tím pobyt v obchodě poněkud protáhne, ale určitě má smyl vědět, co svým dětem (a i sobě) kupujeme za potraviny. Dítě roste, neustále mu nabývá tělesná hmota, vyvíjí se nervový systém… a je na nás, abychom měli alespoň nějaký přehled, čím je naše dítě krmeno.
V dnešní době už existuje několik institucí a sdružení, které se zabývají zjišťováním původu potravin a jejich složením. Ne všechna „éčka“ jsou „špatná“, ale je dobré vědět, která nejsou pro děti vhodná.
Takzvaných éček, která nejsou vhodná pro děti, je opravdu velké množství. V dnešním článku bychom se rádi zaměřili na barviva, která jsou považována za nevhodná pro děti a kterých se to v mnoha výrobcích, určených především pro děti, jenom hemží.
Barviva
E104 – chinolinová žluť
Syntetické barvivo žlutozelené barvy, které se přidává se do některých nealkoholických nápojů, cukrovinek a některých mléčných výrobků. Může způsobovat kožní problémy i alergickou reakci v podobě kopřivky. Je dáváno do souvislosti s hyperaktivitou dětí.
E 110 – žluť SY
Uměle vyrobené oranžové barvivo. Používá se k dobarvování některých mléčných výrobků nebo nápojů. Může vyvolávat alergii, mít vliv na astma či hyperaktivitu u dětí.
E 120 – košenila (karmín) a E 124 – košenilová červeň
Karmín (košenila) je přírodní červené barvivo, které se vyrábí z usušených těl hmyzu červce nopálového. E 120 může vyvolat alergickou reakci. E 124 bývá spojován s hyperaktivitou u dětí. Ani jedno z těchto barviv není pro děti doporučeno.
Chcete-li koupit potravinu, která je růžová či červená – například jogurt, jogurtové mléko či mléčnou rýži s příchutí maliny či jahody, pak je dobré se na složení výrobku podívat. Tato éčka jsou obsažena také v mnoha cukrovinkách pro děti.
E 122 – azorubin
Další z používaných červených barviv na našem trhu. Může se vyskytnout v jahodovém pudinku nebo třeba malinových limonádách. Stejně jako karmíny může u citlivých osob vyvolat alergickou reakci a mít vliv na hyperaktivitu dětí.
E129 – červeň Allura
Uměle vyrobené červené potravinářské barvivo, které patří mezi azobarviva. U citlivých lidí může vyvolat alergické reakce, astma či mít vliv na hyperaktivitu dětí. Používá se do masných, mléčných i nealkoholických výrobků.
Ne vše, co je dobarveno na růžovou či červenou, je automaticky problematické. Někteří výrobci používají k dobarvení svých produktů neškodné karoteny nebo červenou řepu.
E133 – brilantní modř
Uměle vyrobené modré barvivo. Opět může vyvolat alergické reakce a opět je v podezření, že má vliv na hyperaktivitu dětí. Navíc je některými považována za karcinogenní.
Já chci šmoulu!
Když si vezmete, kolik těchto barviv je spojováno s hyperaktivitou u dětí nebo s alergickými reakcemi, člověku zatrne, když si uvědomí, že právě barviva jsou to, co děti tolik láká. Bílá zmrzlina nebo modrá? Bílý jogurt nebo ten s barevnými kuličkami? Odpověď známe… a je na nás, na rodičích, abychom balancovali mezi křikem či pláčem na jedné straně a zdravím na druhé….