Mrkvové řezy z celozrnné mouky

Vyzkoušejte naše mrkvové řezy ve zdravé celozrnné podobě. Mrkev obsahuje ceněné betakaroteny, antioxidanty a vlákninu. Celozrnná mouka se narozdíl od klasické bílé mouky vyrábí ze všech částí zrna a obsahuje tedy otruby a klíček. Je bohatá na vlákninu, vitamín D, E i vitamíny skupiny B.

mrkvové řezy z celozrnné mouky
Obtížnost *
Doba přípravy 15 min
Tepelná úprava 15-20 min
Množství 1 plech (cca 15 porcí)

Potřebujeme

řezy

  • 4 vejce
  • 300 g moučkového cukru
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 280 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
  • 2 prášky do pečiva (24 g)
  • špetka soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr (12 g)
  • kůra z jednoho citronu
  • 340 g najemno nastrouhané mrkve
  • změklé máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu

krém

  • 400 g bílého jogurtu
  • 2 vanilkové cukry (24 g)
  • 2 lžičky šťávy z kiwi (nemusí být)
  • 2 lžičky šťávy z pomeranče
  • 4 lžičky moučkového cukru

Postup

  • Vejce si rozklepneme do mísy, přidáme moučkový cukr a ručním šlehačem pořádně vyšleháme.
  • Za chvíli postupně přišleháváme také olej.
  • Přidáme skořici, vanilkový cukr, citronovou kůru a opět prošleháme.
  • Nastrouháme mrkev.

TIP: Pokud máte odšťavňovač a nevíte, co se zbylou dužinou mrkve po odšťavnění, můžete ji do moučníku přidat. Pokud je dužina příliš suchá, dejte jen část celkové váhy.

  • Do mouky si nasypeme prášek do pečiva a špetku soli a promícháme.
  • Postupně ji zašleháváme do směsi a nakonec stěrkou přimícháme také mrkev.

TIP: Do těsta můžeme společně s mrkví přidat 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů.

  • Pořádně, ale opatrně, ještě jednou stěrkou promícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný plech.
  • Vložíme do trouby předehřáté na 175°C po dobu cca 15 minut. Zda jsou řezy hotové, zjistíme propíchnutím špejle uprostřed. Je špejle suchá? Výborně, mrkvové řezy z celozrnné mouky máme hotové!
  • Než nám moučník vychladne, připravíme si krém:
  • Jogurt si smícháme s cukrem, přidáme ovocnou šťávu a dáme na chvilku ztuhnout do lednice.
  • Krém natřeme na vychládlý moučník, nazdobíme a můžeme podávat! Dobrou chuť! :)

TIP: Hotový moučník můžeme nazdobit například hoblinkami hořké čokolády...

TIP: Uděláme-li si koláč z poloviny ingrediencí, můžeme jej vylít také do kulaté formy a udělat si mrkvový dort... ☺

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Google+

Používáme cookies pro zlepšení našich služeb a jsme povinni Vás o tom informovat. Používáním stránek souhlasíte s použitím cookies.. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close