Vyberte možnost Stránka

Mrkvové řezy z celozrnné mouky

Vyzkoušejte naše mrkvové řezy ve zdravé celozrnné podobě. Mrkev obsahuje ceněné betakaroteny, antioxidanty a vlákninu. Celozrnná mouka se narozdíl od klasické bílé mouky vyrábí ze všech částí zrna a obsahuje tedy otruby a klíček. Je bohatá na vlákninu, vitamín D, E i vitamíny skupiny B.

Základní informace
Obtížnost *
Doba přípravy 15 min
Tepelná úprava 15-20 min
Množství 1 plech (cca 15 porcí)

 

 

Potřebujeme

Řezy:

  • 4 vejce
  • 300 g moučkového cukru
  • 150 ml rostlinného oleje
  • 280 g celozrnné pšeničné mouky jemně mleté
  • 2 prášky do pečiva (24 g)
  • špetka soli
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1 vanilkový cukr (12 g)
  • kůra z jednoho citronu
  • 340 g najemno nastrouhané mrkve
  • změklé máslo a mouka na vymazání a vysypání plechu

Krém:

  • 400 g bílého jogurtu
  • 2 vanilkové cukry (24 g)
  • 2 lžičky šťávy z kiwi (nemusí být)
  • 2 lžičky šťávy z pomeranče
  • 4 lžičky moučkového cukru
Postup
  • Vejce si rozklepneme do mísy, přidáme moučkový cukr a ručním šlehačem pořádně vyšleháme.
  • Za chvíli postupně přišleháváme také olej.
  • Přidáme skořici, vanilkový cukr, citronovou kůru a opět prošleháme.
  • Nastrouháme mrkev.

TIP: Pokud máte odšťavňovač a nevíte, co se zbylou dužinou mrkve po odšťavnění, můžete ji do moučníku přidat. Pokud je dužina příliš suchá, dejte jen část celkové váhy.

  • Do mouky si nasypeme prášek do pečiva a špetku soli a promícháme.
  • Postupně ji zašleháváme do směsi a nakonec stěrkou přimícháme také mrkev.

TIP: Do těsta můžeme společně s mrkví přidat 2 hrsti nasekaných vlašských ořechů.

  • Pořádně, ale opatrně, ještě jednou stěrkou promícháme a vylijeme na vysypaný a vymazaný plech.
  • Vložíme do trouby předehřáté na 175°C po dobu cca 15 minut. Zda jsou řezy hotové, zjistíme propíchnutím špejle uprostřed. Je špejle suchá? Výborně, mrkvové řezy z celozrnné mouky máme hotové!
  • Než nám moučník vychladne, připravíme si krém:
  • Jogurt si smícháme s cukrem, přidáme ovocnou šťávu a dáme na chvilku ztuhnout do lednice.
  • Krém natřeme na vychládlý moučník, nazdobíme a můžeme podávat! Dobrou chuť! 🙂

TIP: Hotový moučník můžeme nazdobit například hoblinkami hořké čokolády…

TIP: Uděláme-li si koláč z poloviny ingrediencí, můžeme jej vylít také do kulaté formy a udělat si mrkvový dort… ☺

Zanechte odpověď