Domácí profiteroles plněné šlehačkou s čokoládovým přelivem

Přibližně kolem velikonoc jsme viděli v Lídlu lákavé kuličky v pudinku zvané Profiteroles… když jsem se podívala na složení, chuť mě ihned přešla, ale zrodil se plán – uděláme si je doma! Pravda, neměli jsme je ještě ten večer, ale jednoho jarního víkendu jsme se pustili do jejich výroby. Nebylo to vůbec složité, proto bych se ráda o recept podělila i s vámi. Tedy domácí Profiteroles plněné šlehačkou s čokoládovým přelivem.

Domácí profiteroles
Obtížnost ***
Doba přípravy 1 hodina
Tepelná úprava 20 min
Množství 30 kuliček

Potřebujeme

Pálené těsto:
  • 5 dkg oleje
  • 2 dcl vody
  • špetku soli
  • 15 dkg polohrubé mouky
  • 3 - 4 vejce
Čokoládový přeliv
  • 0,5 l mléka
  • 1x čokoládový puding
  • 50g čokolády na vaření
  • 15g kakao
  • 50g cukr krystal
Náplň
  • 1x šlehačka
  • 50g cukr krystal

Postup

Nejdříve si připravíme pálené těsto. Pokud jste nikdy pálené těsto nedělali, nebojte se, není to nic moc složitého.
  • do rendlíku si dáme olej, vodu a sůl, přivedeme k varu
  • vmícháme odváženou a přesátou mouku
  • mícháme, až nám vznikne tužší hmota, která se nelepí na vařečku
  • vzniklou hmotu dáme do míchacího robotu s hákem a dáme míchat
  • po chvíli, až hmota trochu vychladne, začneme přimíchávat vejce
  • vejce přidáváme postupně a podle potřeby, výsledkem by měla být hladká hmota, která pomalu stéká z vařečky nebo háku
  • Když máte připravené pálené těsto, rozehřejeme si troubu na 200 - 220°C a sáčkem s trubičku tvarujeme malé větrníčky. Mně se nejlépe osvědčilo začít uprostřed a vzniklou "bambulku" dokola obtočit, ale třeba přijdete na jiný způsob :-)
  • plech s nastříkanými tvary pokropíme vodou a vložíme do trouby
Nyní je důležitá jedna zásada. Pálené těsto potřebuje tzv. "naskočit" a v naskočeném stavu se trochu zapéct. Z tohoto důvodu je důležité neotevírat troubu dříve, než k tomuto dojde. Poznáte to podle nafouknutých větníčků, které se začnou barvit... až k tomu dojde, ztlumíme troubu na 150°C a větníčky dopečememe. (Pokud máte troubu bez skleněných dvířek, počítejte cca 5 minut na naskočení a zapečení, než troubu ztlumíte.) Tak, pečení máme za sebou, můžeme se vrhnout na čokoládový přeliv.
  • Připravíme ho stejně, jako děláme puding, jen do něj přidáme čokoládu a kakao - aby byla chuť opravdu čokoládová.
  • Po uvaření nenecháme puding ztuhnout, ale dáme pomalu míchat do robota - tentokrát s metličkou... tím nám vznikne krásně tekutý přeliv.
  • Ušleháme šlehačku s přidaným cukrem, a sáčkem s trubičkou naplníme vychladlé větrníčky
  • můžeme podávat... dobrou chuť :-)

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Google+

Používáme cookies pro zlepšení našich služeb a jsme povinni Vás o tom informovat. Používáním stránek souhlasíte s použitím cookies.. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close