Domácí profiteroles plněné šlehačkou s čokoládovým přelivem
Přibližně kolem Velikonoc jsme viděli v Lídlu lákavé kuličky v pudinku zvané Profiteroles… když jsem se podívala na složení, chuť mě ihned přešla, ale zrodil se plán – uděláme si je doma! Pravda, neměli jsme je ještě ten večer, ale jednoho jarního víkendu jsme se pustili do jejich výroby. Nebylo to vůbec složité, proto bych se ráda o recept podělila i s vámi. Tedy domácí Profiteroles plněné šlehačkou s čokoládovým přelivem.
Základní informace
Obtížnost | *** |
Doba přípravy | 1 hodina |
Tepelná úprava | 20 min |
Množství | 30 kuliček |
Potřebujeme
Pálené těsto:
- 5 dkg oleje
- 2 dcl vody
- špetku soli
- 15 dkg polohrubé mouky
- 3 – 4 vejce
Čokoládový přeliv:
- 0,5 l mléka
- 1x čokoládový puding
- 50g čokolády na vaření
- 15g kakao
- 50g cukr krystal
Náplň:
- 1x šlehačka
- 50g cukr krystal
Postup
Nejdříve si připravíme pálené těsto. Pokud jste nikdy pálené těsto nedělali, nebojte se, není to nic moc složitého.
- do rendlíku si dáme olej, vodu a sůl, přivedeme k varu
- vmícháme odváženou a přesátou mouku
- mícháme, až nám vznikne tužší hmota, která se nelepí na vařečku
- vzniklou hmotu dáme do míchacího robotu s hákem a dáme míchat
- po chvíli, až hmota trochu vychladne, začneme přimíchávat vejce
- vejce přidáváme postupně a podle potřeby, výsledkem by měla být hladká hmota, která pomalu stéká z vařečky nebo háku
- Když máte připravené pálené těsto, rozehřejeme si troubu na 200 – 220°C a sáčkem s trubičku tvarujeme malé větrníčky. Mně se nejlépe osvědčilo začít uprostřed a vzniklou „bambulku“ dokola obtočit, ale třeba přijdete na jiný způsob 🙂
- plech s nastříkanými tvary pokropíme vodou a vložíme do trouby
Nyní je důležitá jedna zásada. Pálené těsto potřebuje tzv. „naskočit“ a v naskočeném stavu se trochu zapéct. Z tohoto důvodu je důležité neotevírat troubu dříve, než k tomuto dojde. Poznáte to podle nafouknutých větrníčků, které se začnou barvit… až k tomu dojde, ztlumíme troubu na 150°C a větníčky dopečeme. (Pokud máte troubu bez skleněných dvířek, počítejte cca 5 minut na naskočení a zapečení, než troubu ztlumíte.) Tak, pečení máme za sebou, můžeme se vrhnout na čokoládový přeliv.
- Připravíme ho stejně, jako děláme puding, jen do něj přidáme čokoládu a kakao – aby byla chuť opravdu čokoládová.
- Po uvaření nenecháme puding ztuhnout, ale dáme pomalu míchat do robota – tentokrát s metličkou… tím nám vznikne krásně tekutý přeliv.
- Ušleháme šlehačku s přidaným cukrem, a sáčkem s trubičkou naplníme vychladlé větrníčky
- Můžeme podávat… dobrou chuť 🙂