
Závin z jogurtového těsta
Dnes vám přinášíme jednoduchý recept na jablečný závin z jogurtového těsta. Jogurtové těsto má obrovskou výhodu v tom, že se dá ihned zpracovávat, je velmi chutné a méně tučné než listové těsto. Samozřejmě vaší fantazii se meze nekladou a pokud máte spíše než jablka raději tvaroh nebo ořechy, můžete použít vaši oblíbenou náplň.
Nezapomeňte se pochlubit v komentářích, jak vám závin chutnal
Základní informace
Obtížnost | * |
Doba přípravy | 20 min |
Tepelná úprava | 30 min při 180°C |
Množství | 2 záviny |
Potřebujeme
Na těsto:
- 150g bílého jogurtu
- 200g Hery
- 400g hladké mouky
- špetka soli
Na náplň:
- cca 1/2 kg jablek
- skořici
- cukr
- 1x vejce
- trochu strouhanky nebo rozdrcených piškotů
Postup
- Nejprve si vytvoříme těsto. Příprava je jednoduchá – všechny suroviny smícháme dohromady, vypracujeme jemné těsto, které se nelepí a dáme na cca 5 minut odležet do chladničky.
- Než nám těsto vychladne, nastrouháme si jablka – my používáme plátky, ale pokud máte radši jemnější, můžete si je nastrouhat podle libosti.
- Vyválíme polovinu těsta do tvaru obdelníku (délka by měla cca odpovídat délce plechu)
- Těsto potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme strouhankou nebo piškoty – to aby nám vsákly přebytečnou šťávu z jablek
- Doprostřed vytvoříme pruh z jablek, který posypeme cukrem a skořicí
- Založíme si konce těsta tak, aby nám během pečení nevytekla náplň
- Přeložíme jednu stranu přes hromadu jablek a celé překulíme na zbývající volnou stranu těsta (výsledkem je, že na spodní straně závinu jsou dvě vrstvy těsta a na horní jen jedna)
- Přeneseme závin na plech a stejným postupem uděláme druhý závin
- Na závěr ještě potřeme záviny vejcem a několikrát propíchneme vidličkou, aby nepraskly
- Upečeme dozlatova a hlídáme před nenasytnými členy rodiny do vychladnutí 🙂