Prý je v mléku kasein a syrovátka. Je to pravda, mami?
Co se stane, když do sklenice mléka místo granka přidám něco, co mi od sebe oddělí 2 složky, ze kterých se mléko skládá? Mléko je přece taková bílá voda – nebo ne? Dnešní pokus by nám měl objasnit více… Mimochodem – věděli jste, že kromě potravinářských účelů se ten záhadný kasein používá i k výrobě různých lepidel, ochranných povrchů a plastů? To našeho malého objevitele opravdu nadchlo. Vyrobit si takto tuny lepidla, to by bylo… Jestli k tomu jednou seberu odvahu a nápad zrealizujeme, určitě se o postup podělíme
Základní informace
Obtížnost | Snadné s pomocí maminky |
Vhodné pro děti od: | 3 let |
Potřebujeme
- sklenice mléka
- 80ml octa (větší děti můžeme nechat 80ml octa odměřit)
- větší zavařovací sklenice (alespoň 400ml) včetně šroubovacího víčka
- lžíce
- můžete použít i pruh gázy
Postup
- Do zavařovací sklenice nalijeme mléko.
- K mléku přilijeme cca 80 ml octa.
- Lžící promícháme. Během chvilky mléko díky octu zkysne a začne se srážet.
- Na dně zavařovací sklenice se začne usazovat sraženina.
- Obsah sklenice můžeme ještě přecedit přes pruh gázy – sraženina nám na gáze zůstane.
Závěr: Bílá sraženina, kterou jsme pozorovali, obsahuje bílkoviny, včetně bílkoviny kaseinu. Vodnaté tekutině nad sraženinou říkáme syrovátka.