Prý je v mléku kasein a syrovátka. Je to pravda, mami?

Co se stane, když do sklenice mléka místo granka přidám něco, co mi od sebe oddělí 2 složky, ze kterých se mléko skládá? Mléko je přece taková bílá voda – nebo ne? Dnešní pokus by nám měl objasnit více… Mimochodem – věděli jste, že kromě potravinářských účelů se ten záhadný kasein používá i k výrobě různých lepidel, ochranných povrchů a plastů? To našeho malého objevitele opravdu nadchlo. Vyrobit si takto tuny lepidla, to by bylo… Jestli k tomu jednou seberu odvahu a nápad zrealizujeme, určitě se o postup podělíme 🙂

 

Prý je v mléku kasein a syrovátka.
Obtížnost Snadné s pomocí maminky
Vhodné pro děti od: 3 let

Potřebujeme

  • sklenice mléka
  • 80ml octa (větší děti můžeme nechat 80ml octa odměřit)
  • větší zavařovací sklenice (alespoň 400ml) včetně šroubovacího víčka
  • lžíce
  • můžete použít i pruh gázy

Postup

  • Do zavařovací sklenice nalijeme mléko.
  • K mléku přilijeme cca 80 ml octa.
  • Lžící promícháme. Během chvilky mléko díky octu zkysne a začne se srážet.
  • Na dně zavařovací sklenice se začne usazovat sraženina.
  • Obsah sklenice můžeme ještě přecedit přes pruh gázy - sraženina nám na gáze zůstane.
Závěr: Bílá sraženina, kterou jsme pozorovali, obsahuje bílkoviny, včetně bílkoviny kaseinu. Vodnaté tekutině nad sraženinou říkáme syrovátka.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Google+

Používáme cookies pro zlepšení našich služeb a jsme povinni Vás o tom informovat. Používáním stránek souhlasíte s použitím cookies.. Více informací

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close